Eiken


Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Onder water dient het echter wel beschermd en geconserveerd te worden (paalwerk en jachtbouw). Ook wordt het verwerkt tot fineerlagen voor het belijmen van meubelwerk.


Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Tot de bekendste handelsgroepen horen


Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de schaarste (en prijs) wordt dit meer en meer vervangen door andere soorten, onder andere meer bestendige houtsoorten als Azobé of Afzelia. Ook binnen Europa is een grote variëteit aan kwaliteiten te onderkennen, men maakt onderscheid in Spessart-eiken, recht van draad en fijnjarig, Frans eiken, harder en donkerder van kleur en het prachtige maar zeldzame Slavonisch eiken, grote lengtes als regel zonder noesten of kwasten.


Amerikaanse wit eiken: is lichter van kleur.


Amerikaanse rood eiken: is rozer van kleur, zachter, grover van nerf.


Japans eiken, fijne spiegel, licht van kleur.


'Donker eiken' is veelal geen aparte houtsoort maar ontstaat veelal door een behandeling (met ammonia). Ook verkleurt het tot blauw daar waar het in contact komt met ijzer, door het aanwezige looizuur.


Eikenhout is milieuvriendelijk te noemen want het schaadt de natuur minder dan exotische houtsoorten. Bijna al het hout dat wordt gebruikt komt uit Europese, goedbeheerde bossen en na de kap worden er opnieuw jonge boompjes geplant. Het is sterk en duurzaam en je kunt het strak en glad afwerken. Eiken is ook prima geschikt als vloer want het slijt nagenoeg niet.


Al het eiken wordt geleverd door het geslacht eik (Quercus), maar de naam wordt ook wel gebruikt voor houtsoorten die in enig opzicht aan eiken doen denken. Voorbeelden zijn essen en iepen, maar die missen de mooie 'spiegel' die zo karakteristiek is voor eiken. Spiegels zijn de mergstralen voor het radiale transport van voeding en vocht bij leven uiteraard.


Van de andere kant is het niet zo dat al het hout dat afkomstig is van een eik daarmee ook eikenhout is. Een bekende uitzondering is de steeneik. Deze levert heel ander, zeer hard en zwaar hout dat azijnhout genoemd wordt.


Hout is gevoelig voor temperatuur en daardoor altijd in beweging. Je noemt dat ‘het werken van hout’. Daarom wordt het goed gedroogd en dat zorgt ervoor dat het hout nog maar minimaal werkt. Maar het blijft wel een natuurproduct met alle eigenschappen die horen bij massief hout maar waaraan het ook zijn charme en warme uitstraling te danken heeft.Sucupira


Het kruisdradig hout heeft kernhout dat donkerbruin is en spinthout dat geelachtig is van kleur. Het hout vindt toepassing in meubels, borstels, trappen en parket.

Sucupira Preta heet in de volksmond Zwarte Kabbes en is afkomstig uit Latijns -Amerika.

Het is een harde, mooie donkere houtsoort.

Ideaal geschikt voor houten planken vloeren en parket.


De Zwarte kabbes boom, afkomstig van de Leguminosae (Papilionaceae) familie groeit in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. 


De Zwarte kabbes boom zelf is een slanke boom die meestal zo'n 30 meter hoog wordt, met uitschieters richting de 45 meter. 


De stam is grotendeels takvrij, wat goed is voor de kwaliteit van het hout. 


Door de afkomst en de geschiedenigs  is het hout van de boom al zeer lang bekend in Nederland: het werd uit Suriname geïmporteerd en werd veel als kerkinterieurs gebruikt.Notenhout


Noten of notenhout is oorspronkelijk afkomstig van de gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia), maar later werd ook gebruik gemaakt van de Amerikaanse soort zwarte walnoot (Juglans nigra). Notenhout heeft een mooie tekening en omdat het makkelijk te bewerken en af te werken is, wordt het onder andere gebruikt in de meubelindustrie. Heel bekend is het gebruik van wortelnotenhout in meubels en in dashboards van duurdere auto’s. Notenhout kan ook als fineer worden gebruikt.


Er zijn twee soorten notenhout, de Amerikaanse en de Europese.


De Amerikaanse notelaar (Juglans nigra L.) komt uit het Oosten van de Verenigde Staten. Het kernhout is matig duurzaam en het spinthout is niet duurzaam. Amerikaans notenhout is gemakkelijk bewerkbaar en af te werken.

De Europese notelaar (Juglans regia L.) komt uit Midden- en Zuid-Europa. Het kernhout is matig duurzaam en het spinthout is niet duurzaam. Europees notenhout is gemakkelijk bewerkbaar en de  afwerking van Europees notenhout is goed.

Notenhout wordt onder andere gebruikt voor het maken van trappen, parket, meubels, fineer, geweerkolven, draai- en beeldhouwwerk. Notenhout is ook verkrijgbaar als fineer.


Kambala

 

Kambala is een tropische hardhoutsoort. Over het algemeen zijn tropische houtsoorten sterk en duurzaam. Zo ook Kambala.

De werking van een Kambala vloer is gering. Met een druksterkte van 53 N/mm² kan Kambala met recht een sterke en harde houtsoort genoemd worden. Voor uw beeldvorming, Eiken heeft een druksterkte van 50 N/mm². Al deze eigenschappen maken Kambala erg geschikt voor een houten vloer. Niet voor niets leveren en leggen wij sinds 1958 tal van Kambala vloeren in vele variaties zoals: Parketvloer Tapis, Visgraat Parket, Multiplank vloeren of Lamelparket 1-strooks en Lamelparket 3-strooks.. 


De meeste houtsoorten die Knulst houten vloeren aanbiedt zijn in drie verschillende afwerkingen te verkrijgen namelijk, olie, hardwax en lak.

Kambala vloer bevat bepaalde inhoudstoffen waardoor de droging van lak en wax wordt vertraagd, mits er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld lak waarin oplosmiddelen zijn verwerkt. Gelukkig heeft de Arbo, gezien de gezondheid, het werken met oplosmiddelhoudende producten voor bedrijven verboden.

Wat overblijft is een afwerking met WoCa olie. WoCa olie is een veelgebruikt product wat door ons veel toegepast wordt als afwerking van een houten vloer.

WoCa heeft jarenlange ervaring in het toepassen van afwerkingen voor een houten Kambala vloer en biedt daarom duurzame afwerkingen aan.

Er zijn verschillende redenen om voor een afwerking met WoCa olie te kiezen. Zo heeft een houten vloer afgewerkt met WoCa olie een zeer natuurlijke uitstraling. Verder zijn beschadigingen gemakkelijk bij te werken. Tot slot kan de Kambala vloer gemakkelijk onderhouden worden met behulp van onderhoudsolie.


Kambala is geschikt voor vloerverwarming.


Beuken

 

Beuken of ook wel beukenhout is een houtsoort, een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is het hout van de beuk (Fagus sylvatica), een in vrijwel heel Europa algemene boomsoort. In delen van Azië, in Japan en in het oosten van Noord-Amerika komen soorten uit ditzelfde geslacht (Fagus) voor, waarvan het hout bij benadering dezelfde materiaaleigenschappen heeft.


De kleur van het hout varieert, afhankelijk van de herkomst, van witachtig tot licht geelbruin, met donkerbruine spiegels. Deze spiegels veroorzaken de kenmerkende druppelvormige tekening die je altijd kunt zien bij gezaagd en geschaafd beukenhout. Er is weinig verschil tussen het kernhout en het spinthout. De nerf van beukenhout is fijn: het is goed te bewerken en te draaien. Beukenhout is een vaste en tamelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is, slecht bestand is tegen weersinvloeden en snel krom trekt. Het laat zich goed buigen. Beukenhout wordt soms gestoomd, waardoor het stabieler wordt en minder snel vervormt onder invloed van vocht of temperatuurwisselingen. Als gevolg van het stomen wordt het hout lichtrood tot roze van kleur; stomen maakt het hout wel brozer. Na de kap moet het hout snel uit het bos: als de stam te lang in het bos blijft liggen, kan zogeheten slaap optreden, een aantasting door een schimmel. Beuken heeft bij 15% vochtgehalte een gemiddeld volumieke massa van 700 kilogram per kubieke meter.


Beukenhout wordt veel gebruikt bij het maken van meubels, ook in de vorm van fineer op bijvoorbeeld meubelplaat. Verder vindt het toepassing als parket , laminaat en trappen. Doordat het zich goed laat buigen is het een van de meest gebruikte houtsoorten voor gebogen objecten, zoals leuningen. Als funderingshout is het ongeschikt. Beukenbalken deden bij de spoorwegen dienst als dwarsligger na te zijn verduurzaamd door impregnatie met creosootolie. Beukenhout is kleur- en smaakloos, zodat het kan worden gebruikt voor keukengerei. Tevens wordt er wel gereedschap zoals handschaven van gemaakt.


Snippers van beukenhout worden gebruikt in de laatste fasen van het brouwproces van Budweiser bier.


Beukenhout wordt samen met andere houtsoorten ook gebruikt voor het roken van paling.


Van beukenhout wordt ook een vochtabsorberende cellulosevezel gemaakt, die wordt toegepast bij de productie van kleding.


Wengé


Het groeigebied van Wenge is tropisch Afrika. Het hout is versgezaagd geel maar verandert snel in donkerbruin met zwarte strepen. Het verkleurinsproces is te bespoedigen door behandeling met ammonia. Het hout werkt gemiddeld tot veel.


Het harde hout is overeenkomstig moeilijk te bewerken. Het hout geeft een donkere kleurstof af die oplosbaar is in water. Hier moet rekening worden gehouden indien afgewerkt wordt met lak op waterbasis. Voor de hiervoor gevoelige mensen kan de houtstof een irriterende werking hebben.


Wenge is de laatste jaren gestegen in populariteit. Het massieve hout en het Wenge fineer wordt gebruikt om luxe meubelen te vervaardigen. Het wordt ook toegepast voor o.a. trappen, parket, kozijnen, deuren, draaiwerk en muziekinstrumenten. Panga panga is een verwante houtsoort met vrijwel dezelfde eigenschappen, echter bruiner van kleur.


Maple of Esdoorn

 

Esdoorn komt uit Europa en Noord Amerika (Maple). Het hout is witachtig tot lichtgeel en heeft een zeer fijne nerf. Het hout kan bijzondere tekeningen vertonen zoals riegel (flamed maple) of vogelogen (birdseye maple). Deze tekeningen zijn zeldzaam en zeer gewild. Amerikaans Hard Maple is iets harder, zwaarder en sterker vergeleken met de Amerikaanse zachte esdoorn. Europees esdoornhout ligt qua gewicht, sterkte en hardheid tussen deze twee in.

 

Het hout is licht van kleur, gemakkelijk te bewerken en goed af te werken; het is tamelijk sterk, maar niet erg duurzaam, klasse 5. Het is zeer bruikbaar voor meubels, en wordt ook gebruikt voor het maken van keukens omdat het een lichte kleur heeft.

 

Daarbij wordt verschil gemaakt tussen Europees esdoorn, afkomstig van Europese esdoornsoorten en hout ingevoerd uit Amerika (maple). In deze laatste categorie is het zogenaamde hard maple (van de suikeresdoorn, Acer saccharum) beduidend anders dan de rest, omdat het zwaarder en sterker is. Het hout wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt vanwege de lichte kleur, sterkte en de hardheid zoals meubelen, vloeren, beeldhouw- en snijwerk, muziekinstrumenten etc. Het mooi getekende hout wordt veel toegepast in de muziekindustrie en in fineer productie.


Afzelia

 

Afzelia is een houtsoort uit tropisch Afrika, onder andere uit Kameroen. Het hout is tot roodbruin van kleur, hoewel het ook lichter van kleur kan zijn. Er zijn meerdere handelsgroepen waarvan doussié doorgaat als de beste.

Het hout is afkomstig van 5 soorten namelijk Afzelia bipindensis Harms, Afzelia africana Sm, Afzelia pachyloba Harms, Afzelia bella Harms, Afzelia quanzensis Welm.

Afzeliahout is hard en zeer duurzaam. Het werkt weinig tijdens het drogen en is geschikt voor bijna elke toepassing. In Nederland wordt het voornamelijk gebruikt voor kozijnen, deuren en ramen - en ook voor trappen. Meubels worden er niet vaak van gemaakt alhoewel het hout er wel geschikt voor is. Daarnaast is de houtsoort ook zeer geschikt om parketvloeren van te produceren. Maar ook skischansen en bowlingbanen. Het hout is vaak doortrokken met witte strepen welke kalk bevatten, waardoor gereedschappen sneller bot worden.

De houtsoort dankt zijn naam aan het genus Afzelia (in de Caesalpinioideae) dat onder andere de bomen omvat die het bovengenoemde hout leveren. Het geslacht Afzelia dankt zijn naam op zijn beurt aan de Zweedse botanicus Adam Afzelius.

Parketbedrijf Sora


Courtine 23
5301 DG Zaltbommel

 

06 41939007      Bellen -Appen

06 26788584      


KvK: 71267360

BTW-nummer: 858642888B01

 

Volg ons

instagram.com/parketsora.nl
instagram.com/parketsora.nl